Mercredi 31 MAI/ Wednesday 31 MAY 2023
MERCREDI 31 MAI/ WEDNESDAY 31 MAY 2023
14H00 ACCUEIL / WELCOME
Amphithéâtre 4, porte Z
Université de Tours • 3, rue des Tanneurs, Tours
• LAURIOUX Bruno, Président de l’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation, Tours, France
• SOARES Carmen, Présidente du conseil scientifique de l’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation
• GRIECO Allen J. , Villa I Tatti, Harvard University, Florence, Italie
• BIENASSIS Loïc, Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation, Tours, France
14H30 > 15H30 CONFÉRENCE INAUGURALE / PLENARY LECTURE
Université de Tours • 3, rue des Tanneurs, Tours • Extension, Amphithéâtre 4
• EARLE Rebecca, University of Warwick, Royaume-Uni
Food and the Colonial Experience
15H45 > 17H15 SESSIONS
SESSION 1. REGIONAL / NATIONAL CUISINES IN EUROPE SINCE THE 18TH CENTURY
AMPHI 4. 15H45 > 17H15
ORGANISATION : SANTICH Barbara, University of Adelaide, Australie
MODÉRATION : MAGAGNOLI Stefano, Université de Parme, Italie
• SANTICH Barbara, University of Adelaide, Australie
The Emergence and Acceptance of Provençal Cuisine in the 19th Century
• SAMANCI Ozge, Özyeğin University, Turquie
Reconstruction of culinary identities in Turkey during the 20th century: National, Regional and Local Boundaries
• SCHOLLIERS Peter, Vrije Universiteit Brussel, Belgique
Flemish Cuisine? Regional Cuisines in the Formation of a Belgian Cuisine in the 19th Century
SESSION 2. HISTORICAL AND CONTEMPORARY EXPLORATIONS OF THE RELATIONS BETWEEN BULGARIAN PEOPLE AND THEIR FRUITS AND VEGETABLES
AMPHI 5. 15H45 > 17H15
SESSION ANNULÉE
SESSION 3. RECIPES IN FRANCE, BRITAIN AND GREECE
SALLE 15H45 > 17H15
MODÉRATION : GRIECO Allen J. , The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie/États-Unis
• WILKINS John, University of Exeter, Royaume-Uni
Galen on food for the elderly
• JAINE Tom, Chercheur indépendant, Royaume-Uni
English translations of French cookery books in the 19th century
• HILL Shaun, Chercheur indépendant, Royaume-Uni
Constructing a restaurant meal for adult diners
SESSION 4. ENHANCING INTANGIBLE HERITAGE AND FOOD CULTURE IN ITALY: THE GEOPORTAL OF FOOD CULTURE (GEOPORTALE DELLA CULTURA ALIMENTARE)
SALLE 219. 15H45 > 17H15
ORGANISATION : VENTURA Leandro, Istituto Centrale per il Patrimonio Immateriale, Italie
MODÉRATION : VENEGONI Giovanni, BIA srl, Italie
• SAOTTINI Ambra, BIA srl, Italie
The Geoportal of Food Culture (Geoportale della Cultura Alimentare): history, structure and opportunities
• SASSONE Silvia, Spoon Group srl, Italie
Food culture as a driver of change and opportunity: the candidature of Italian cuisine as UNESCO Intangible Cultural Heritage
SESSION 5. L’INVENTION DE LA TRADITION (I)
SALLE 221. 15H45 > 17H15
MODÉRATION : HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège
• EINAV-AHARONI Yasmin, Ben-Gurion University of the Negev, Israel
Eating the “Classic Israeli Dinner”: Reality, Ideal or necessity?
• HRYCIUK Renata, University of Warsaw, Pologne
“Tlayudas Netflix”. From urban heritage of Oaxaca to national Mexican brand
• TOBELEM Lola, Chercheuse indépendante, France
L’argot comestible : quand la langue verte passe à table
SESSION 6. PRÉCARITÉ ALIMENTAIRE ET ÉDUCATION AU GOÛT
SALLE 225. 15H45 > 17H15
ORGANISATION : SAJALOLI Bertrand, Université d’Orléans, France & VERDELLI Laura, Université de Tours, France
MODÉRATION : PAYEN Alain, ONG A.S.I.E, France
• SAJALOLI Bertrand, Université d’Orléans, France
Le « bien-manger chez les précaires en région Centre-Val de Loire : incantation, éducation ou illusion ?
• VERDELLI Laura, Université de Tours, France
Le millet, nouvel eldorado de l’alimentation indienne ? Exemple du Tamil Nadu
• PLICHON Stéphanie & DENIAU Francine, Chercheuses indépendantes, France
Des jeunes de la région Centre-Val de Loire engagés dans un dialogue alimentaire inter-culturel (Inde-France)
17H30-19H00 SESSIONS
SESSION 7. HISTORY AND FOOD, FOOD & HISTORY: A TRIBUTE TO ALLEN J GRIECO AND PETER SCHOLLIERS
AMPHI 4. 17H30-19H00
ORGANISATION ET MODÉRATION :
• GAUTIER Alban, Université de Normandie, France
• RICH Rachel, Leeds Beckett University, Royaume-Uni
• ASFORA Wanessa, Coimbra University, Portugal
Around Apicius in the Renaissance, once more…
• DE MARET Olivier, New York University, Florence, Italie
Domestic Cooks for Urban Diets: The Kitchen Accounts of a Florentine Household (1895-1927)
• VON HOFFMANN Viktoria, Université de Liège, Belgique
Quinze années de recherches avec Allen Grieco et Peter Scholliers. Récits d’expériences personnelles et historiographiques
SESSION 8. ALIMENTATION ET MACHINES, XVIIIE -DÉBUT XIXE SIÈCLE
AMPHI 5. 17H30-19H00
ORGANISATION : STORNI Marco, Université de Neuchâtel, Suisse
MODÉRATION : LAURIOUX Bruno, Université de Tours, France
• STORNI Marco, Université de Neuchâtel, Suisse
Le digesteur de Denis Papin et sa circulation européenne au XVIIIe siècle
• BERNASCONI Gianenrico, Université de Neuchâtel, Suisse
Machines et pratiques de cuisine entre la deuxième moitié du XVIIIe siècle, et la première moitié du XIXe siècle
• SUEUR Nicolas, Université de Lyon 2/Lyon 3, France
La gélatine alimentaire de Darcet : controverse autour d’un produit alimentaire
SESSION 9. LES RUBRIQUES CULINAIRES DES PÉRIODIQUES PORTUGAIS (XIXE -XXE SIÈCLES) : TRADITION OU INNOVATION ?
SALLE 218. 17H30-19H00
ORGANISATION : DRUMOND BRAGA Isabel, Université de Lisbonne, Portugal
MODÉRATION : AMORIM PILLA Maria Cecília B., Pontifícia Universidade Católica do Paraná, Brésil
• DRUMOND BRAGA Isabel, Université de Lisbonne, Portugal
Le magazine Fémina (1933-1938) et les femmes portugaises: cuisine et économie domestique
• GOMES João Pedro, Institut Polytechnique de Coimbra/Université de Coimbra, Portugal
The cuisine of “good taste” in the first Portuguese culinary magazine, “Annona ou Mixto-Curiozo” (1836-1837)
SESSION 10. CHOIX ET DÉTERMINANTS ALIMENTAIRES
SALLE 219. 17H30-19H00
MODÉRATION : HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège
• MULROONEY Hilda, Kingston University, Royaume-Uni
What do food image choices tell us about food values?
• POPPI Fabio I. M, Vilnius Tech/Université de Łód, Lituanie/Pologne
Carpe vinum: Drivers and symbolic boundaries in fine drinking stories
• ROMANELLI Cristina, Université de Lille, France
« Végé… quoi ? » La perception de la restauration universitaire sur les pratiques alimentaires qui privilégient les produits d’origine végétale
SESSION 11. L’INVENTION DE LA TRADITION (II)
SALLE 221. 17H30-19H00
MODÉRATION : AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d'Oslo
• GARCIA GARZA Domingo, Université de Lille, France
L’invention du mezcal traditionnel
• GRANDITS Lisa, Université de Passau, Allemagne
Tradition du marché en Isère – Mnémosyme d’une coutume dans la mémoire collective des Français
SESSION 12. MODERNITÉS ALIMENTAIRES
SALLE 225. 17H30-19H00
MODÉRATION : TANYERI Ayşen, Northeastern University, États-Unis
• FAGNANI Martino Lorenzo, University of Pavia, Italie
Sustainable sweeteners? The case of Italy in the Eighteenth and Nineteenth Centuries
• GRANDI Alberto, Université de Parme, Italie
From the bar to the supermarket: Production and distribution of ice lollies in Italy from the economic boom to the 2000s
• YILDIRIM Ezgi, Master student Istanbul Turquie
The Relationship Between Efficiency and Sustainability in Agrofood: Soilless
SESSION 13. CE QUE LES METS NOUS DISENT – SÉMANTIQUE ET SÉMIOTIQUE
SALLE 227. 17H30-19H00