Mercredi 31 MAI/ Wednesday 31 MAY 2023

MERCREDI 31 MAI/ WEDNESDAY 31 MAY 2023

14H00 ACCUEIL / WELCOME

Amphithéâtre 4, porte Z

Université de Tours • 3, rue des Tanneurs, Tours

LAURIOUX Bruno, Président de l’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation, Tours, France
SOARES Carmen, Présidente du conseil scientifique de l’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation
GRIECO Allen J. , Villa I Tatti, Harvard University, Florence, Italie
BIENASSIS Loïc, Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation, Tours, France

 
14H30 > 15H30 CONFÉRENCE INAUGURALE / PLENARY LECTURE

Université de Tours • 3, rue des Tanneurs, Tours • Extension, Amphithéâtre 4
EARLE Rebecca, University of Warwick, Royaume-Uni
Food and the Colonial Experience

 
15H45 > 17H15 SESSIONS


SESSION 1. REGIONAL / NATIONAL CUISINES IN EUROPE SINCE THE 18TH CENTURY
AMPHI 4. 15H45 > 17H15​ 

ORGANISATION : SANTICH Barbara, University of Adelaide, Australie
MODÉRATION : MAGAGNOLI Stefano, Université de Parme, Italie

• SANTICH Barbara, University of Adelaide, Australie
The Emergence and Acceptance of Provençal Cuisine in the 19th Century

• SAMANCI Ozge, Özyeğin University, Turquie
Reconstruction of culinary identities in Turkey during the 20th century: National, Regional and Local Boundaries

• SCHOLLIERS Peter, Vrije Universiteit Brussel, Belgique
Flemish Cuisine? Regional Cuisines in the Formation of a Belgian Cuisine in the 19th Century

 

SESSION 2. HISTORICAL AND CONTEMPORARY EXPLORATIONS OF THE RELATIONS BETWEEN BULGARIAN PEOPLE AND THEIR FRUITS AND VEGETABLES

AMPHI 5. 15H45 > 17H15​ 

SESSION ANNULÉE

 

 
SESSION 3. RECIPES IN FRANCE, BRITAIN AND GREECE

SALLE 15H45 > 17H15​ 

MODÉRATION : GRIECO Allen J. , The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie/États-Unis

• WILKINS John, University of Exeter, Royaume-Uni
Galen on food for the elderly

• JAINE Tom, Chercheur indépendant, Royaume-Uni
English translations of French cookery books in the 19th century

• HILL Shaun, Chercheur indépendant, Royaume-Uni
Constructing a restaurant meal for adult diners

 
SESSION 4. ENHANCING INTANGIBLE HERITAGE AND FOOD CULTURE IN ITALY: THE GEOPORTAL OF FOOD CULTURE (GEOPORTALE DELLA CULTURA ALIMENTARE)

SALLE 219. 15H45 > 17H15​ 

ORGANISATION : VENTURA Leandro, Istituto Centrale per il Patrimonio Immateriale, Italie
MODÉRATION : VENEGONI Giovanni, BIA srl, Italie

• SAOTTINI Ambra, BIA srl, Italie
The Geoportal of Food Culture (Geoportale della Cultura Alimentare): history, structure and opportunities

• SASSONE Silvia, Spoon Group srl, Italie
Food culture as a driver of change and opportunity: the candidature of Italian cuisine as UNESCO Intangible Cultural Heritage

 
SESSION 5. L’INVENTION DE LA TRADITION (I)

SALLE 221. 15H45 > 17H15

MODÉRATION : HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège

• EINAV-AHARONI Yasmin, Ben-Gurion University of the Negev, Israel
Eating the “Classic Israeli Dinner”: Reality, Ideal or necessity?

• HRYCIUK Renata, University of Warsaw, Pologne
“Tlayudas Netflix”. From urban heritage of Oaxaca to national Mexican brand

 • TOBELEM Lola, Chercheuse indépendante, France
L’argot comestible : quand la langue verte passe à table


SESSION 6. PRÉCARITÉ ALIMENTAIRE ET ÉDUCATION AU GOÛT

SALLE 225. 15H45 > 17H15

ORGANISATION : SAJALOLI Bertrand, Université d’Orléans, France & VERDELLI Laura, Université de Tours, France
MODÉRATION : PAYEN Alain, ONG A.S.I.E, France

• SAJALOLI Bertrand, Université d’Orléans, France
Le « bien-manger chez les précaires en région Centre-Val de Loire : incantation, éducation ou illusion ?

• VERDELLI Laura, Université de Tours, France
Le millet, nouvel eldorado de l’alimentation indienne ? Exemple du Tamil Nadu

• PLICHON Stéphanie & DENIAU Francine, Chercheuses indépendantes, France
Des jeunes de la région Centre-Val de Loire engagés dans un dialogue alimentaire inter-culturel (Inde-France)

 

17H30-19H00 SESSIONS

 
SESSION 7. HISTORY AND FOOD, FOOD & HISTORY: A TRIBUTE TO ALLEN J GRIECO AND PETER SCHOLLIERS

AMPHI 4. 17H30-19H00

ORGANISATION ET MODÉRATION :
• GAUTIER Alban, Université de Normandie, France
• RICH Rachel, Leeds Beckett University, Royaume-Uni

• ASFORA Wanessa, Coimbra University, Portugal
Around Apicius in the Renaissance, once more…

• DE MARET Olivier, New York University, Florence, Italie
Domestic Cooks for Urban Diets: The Kitchen Accounts of a Florentine Household (1895-1927)

• VON HOFFMANN Viktoria, Université de Liège, Belgique
Quinze années de recherches avec Allen Grieco et Peter Scholliers. Récits d’expériences personnelles et historiographiques

 
SESSION 8. ALIMENTATION ET MACHINES, XVIIIE -DÉBUT XIXE SIÈCLE

AMPHI 5. 17H30-19H00

ORGANISATION : STORNI Marco, Université de Neuchâtel, Suisse
MODÉRATION : LAURIOUX Bruno, Université de Tours, France

• STORNI Marco, Université de Neuchâtel, Suisse
Le digesteur de Denis Papin et sa circulation européenne au XVIIIe siècle

• BERNASCONI Gianenrico, Université de Neuchâtel, Suisse
Machines et pratiques de cuisine entre la deuxième moitié du XVIIIe siècle, et la première moitié du XIXe siècle

• SUEUR Nicolas, Université de Lyon 2/Lyon 3, France
La gélatine alimentaire de Darcet : controverse autour d’un produit alimentaire

 
SESSION 9. LES RUBRIQUES CULINAIRES DES PÉRIODIQUES PORTUGAIS (XIXE -XXE SIÈCLES) : TRADITION OU INNOVATION ?

SALLE 218. 17H30-19H00

ORGANISATION : DRUMOND BRAGA Isabel, Université de Lisbonne, Portugal
MODÉRATION : AMORIM PILLA Maria Cecília B., Pontifícia Universidade Católica do Paraná, Brésil

• DRUMOND BRAGA Isabel, Université de Lisbonne, Portugal
Le magazine Fémina (1933-1938) et les femmes portugaises: cuisine et économie domestique

• GOMES João Pedro, Institut Polytechnique de Coimbra/Université de Coimbra, Portugal
The cuisine of “good taste” in the first Portuguese culinary magazine, “Annona ou Mixto-Curiozo” (1836-1837)

 
SESSION 10. CHOIX ET DÉTERMINANTS ALIMENTAIRES

SALLE 219. 17H30-19H00

MODÉRATION : HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège

• MULROONEY Hilda, Kingston University, Royaume-Uni
What do food image choices tell us about food values?

• POPPI Fabio I. M, Vilnius Tech/Université de Łód, Lituanie/Pologne
Carpe vinum: Drivers and symbolic boundaries in fine drinking stories

• ROMANELLI Cristina, Université de Lille, France
« Végé… quoi ? » La perception de la restauration universitaire sur les pratiques alimentaires qui privilégient les produits d’origine végétale

 
SESSION 11. L’INVENTION DE LA TRADITION (II)

SALLE 221. 17H30-19H00

MODÉRATION : AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d'Oslo

• GARCIA GARZA Domingo, Université de Lille, France
L’invention du mezcal traditionnel

• GRANDITS Lisa, Université de Passau, Allemagne
Tradition du marché en Isère – Mnémosyme d’une coutume dans la mémoire collective des Français

 
SESSION 12. MODERNITÉS ALIMENTAIRES

SALLE 225. 17H30-19H00

MODÉRATION : TANYERI Ayşen, Northeastern University, États-Unis

• FAGNANI Martino Lorenzo, University of Pavia, Italie
Sustainable sweeteners? The case of Italy in the Eighteenth and Nineteenth Centuries

• GRANDI Alberto, Université de Parme, Italie
From the bar to the supermarket: Production and distribution of ice lollies in Italy from the economic boom to the 2000s

• YILDIRIM Ezgi, Master student Istanbul Turquie
The Relationship Between Efficiency and Sustainability in Agrofood: Soilless

 
SESSION 13. CE QUE LES METS NOUS DISENT – SÉMANTIQUE ET SÉMIOTIQUE

SALLE 227. 17H30-19H00

SESSION ANNULÉE