Jeudi 1er JUIN / Thursday 1 JUNE 2023

 9H00 > 10H00 CONFÉRENCE PLÉNIÈRE / PLENARY LECTURE

Université de Tours • 3, rue des Tanneurs, Tours • Extension, Amphithéâtre 4

• BOUDIER Valérie, Université de Lille, France
Alimentation et culture burlesque en Italie du nord. Images, Académies et contre-Académies artistiques au XVIe siècle

 
10H00 > 11H30 SESSIONS


SESSION 14. WINE STUDIES(I) - WINE: SPANISH MARKETS AND WINEMAKING IN THE NETHERLANDS?

AMPHI 4. 10H00 > 11H30

ORGANISATION ET MODÉRATION : GRIECO Allen J., The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie/États-Unis

• ALCOVER-CATEURA Pablo José, Universitat de les Illes Balears, Espagne
Ordinances about wine production and trade in the Crown of Aragon (XIV-XV centuries)

• BEUKERS Mariëlla, Université d'Utrecht, Pays-Bas
Ideal and Reality: Wine and Grapes in the seventeenth century Dutch Republic

 
SESSION 15. FOOD HERITAGE THROUGH THE LENS OF GASTRONOMY AND TRADITIONAL FOOD

AMPHI 5. 10H00 > 11H30

ORGANISATION :
• AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège
• SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal

MODÉRATION : SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal

• MEDINA F. Xavier, Universitat Oberta de Catalunya, Barcelona, Espagne
Gastronomy And Sustainability In World Heritage Sites. The Enhancement Of The Gastronomy Of Agroecological Products In The Chinampas Of Xochimilco (Mexico City)

• HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège
Adapting food cultural heritage boundaries for Norwegian apple based PGIs

 
SESSION 16. IMAGINAIRES ALIMENTAIRES (I)

SALLE 218. 10H00 > 11H30

MODÉRATION : ASFORA Wanessa, Université de Coimbra, Portugal

• IBEAS-ALTAMIRA Juan Manuel & VÁZQUEZ Lydia, Universidad del País Vasco, Espagne
L’imaginaire de la faim dans la littérature et l’art du ‘Siglo de Oro’

• IACOMUSSI Mariana, Université de São Paulo, Brésil
The mouth that eats is the same one that speaks: reimaginings of the traditional Bolivian cuisine in São Paulo

 
SESSION 17. TRANSMISSIONS (I) - SAVOIRS ET SAVOIR-FAIRE

SALLE 219. 10H00 > 11H30

MODÉRATION : COQUILLARD Isabelle, Université Paris Nanterre, France

• LAIDET Myriam, Ecole nationale supérieure du paysage de Versailles, France
L’art du vigneron – jardinier en Val de Loire

• POUYADE Corinne, Chercheuse indépendante, France
Les manuels de technologie boulangère comme lieu de négation des aspects culturels de la tradition boulangère en Grèce

 

SESSION 18. LA DÉCOUPE DE LA VIANDE : SCHÉMAS D’HIER ET D’AUJOURD’HUI

SALLE 221. 10H00 > 11H30

SESSION ANNULÉE

 

 
SESSION 19. IDENTITÉS ALIMENTAIRES (I )

SALLE 225. 10H00 > 11H30

SESSION ANNULÉE

 

 
SESSION 20. “PASTA FOR THOUGHT”: THE HISTORY, CULTURE AND PRODUCTION OF AN ANCIENT FOOD

SALLE 227. 10H00 > 11H30

ORGANISATION ET MODÉRATION : CHIMISSO Maddalena, GIAGNACOVO Maria & ZILLI Ilaria, Università degli studi del Molise, Italie

• RUSSO Saverio, Università di Foggia, Italie
Between historiography and new research scenarios: the history of pasta in Italy

• D’ATRI Stefano, Università di Salerno, Italie
More than a food: pasta as a symbol of Italian identity through the centuries

• CHIAPPARINO Francesco, Università Politecnica delle Marche, Italie
Between artisan workshops and multinational companies: paths of development of pasta production in Italy (19th-21st century)

 
11H45 > 13H15 SESSIONS

 
SESSION 21. WINE STUDIES (II) - WINE AND WINEMAKING IN EARLY MODERN TUSCANY (16TH - 18TH CENTURIES)

AMPHI 4. 11H45 > 13H15

ORGANISATION : GRIECO Allen J. , The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie/États-Unis
MODÉRATION : MAFFI Luciano, Université de Parme, Italie

• CHAPPELL Teddy, University of Pennsylvania, États-Unis
Making Wine Tuscan: Writing about Wine in Late Sixteenth-Century Florence

• GRIECO Allen J. , The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie, États-Unis
Domenico Falchini and the art of wine making in early 18th century Tuscany

• OGNIBENE Daniele, Université de Genève/Università di Bologna, Suisse/Italie
To sail and trade: wine-making techniques in Tuscany in the late 18th century between past and future

 
SESSION 22. FOOD HERITAGE THROUGH THE LENS OF EVERYDAY LIFE

AMPHI 5. 11H45 > 13H15

ORGANISATION : AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège & SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal
MODÉRATION : LAURIOUX Bruno, Président de l'IEHCA

• CRENN Chantal, Université de Montpellier, France
Le patrimoine alimentaire « arabe » du Bordelais : un impensé pensable ?


• SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal
Family Food Heritage: Making Science with Citizens for Citizens

 

SESSION 23. IMAGINAIRES ALIMENTAIRES (II)

SALLE 218. 11H45 > 13H15

MODÉRATION : SHARKEY Heather, University of Pennsylvania, États-Unis

• COQUILLARD Isabelle, Université Paris Nanterre, France
La diète blanche ou les vertus du lait sur la santé au XVIIIe siècle

• MUDRY Jessica, Toronto Metropolitan University, Canada
Vegetable, Animal, Edible: Rhetorical reconstruction of “nutritious” food through chemistry

• SAITO Yuka, Université Kwansei Gakuin, Japon
La saveur de la tomate dans l’œuvre de Grimod de La Reynière (1803-1812)

 
S
ESSION 24. TRANSMISSIONS (II) – CUISINER ET MANGER

SALLE 219. 11H45 > 13H15

MODÉRATION : SUEUR Nicolas, Université de Lyon 2/Lyon 3, France

• OTERO ESTEVEZ Sonia, PASCUAL FERNÁNDEZ María Trinidad & SANCHEZ SANCHEZ Sandra, Universidad de Oviedo, Espagne
Etude de cas intergénérationnelle sur la transmission des habitudes et des valeurs alimentaires

• MICHEL Pearl, Université de La Laguna, Espagne
Eating Habits taught to primary students through graduation thesis

 
S
ESSION 25. LA DÉCOUPE DE LA VIANDE : PRATIQUES RELIGIEUSES ET RITUELLES

SALLE 221. 11H45 > 13H15

ORGANISATION ET MODÉRATION : COSTAMAGNO Sandrine, Université de Toulouse, France & DAUJEARD Camille, CNRS, France

• BIROUSTE Clément, Chercheur indépendant, France
Des indices de ritualisation de la boucherie au Magdalénien ?

• VILA Emmanuelle, CNRS, France
La découpe/partage du corps en contextes rituels en Syrie à l’Âge du Bronze (IIIe -IIe millénaires avant J.-C.)

 
SESSION 26. IDENTITÉS ALIMENTAIRES (II)

SALLE 225. 11H45 > 13H15

MODÉRATION : BERTI Ilaria, Université Pablo de Olavide, Espagne

• TOXQUI Aurea, Bradley University, États-Unis
Drinking and eating pulque. Public history, cultural heritage, and neoliberalism

PARIZOT Anne, Université de Bourgogne - Franche-Comté, France

Les confréries : un levier de patrimonialisation et de médiation alimentaire

 
SESSION 27. MISES EN SCÈNE, MISES EN REPRÉSENTATION

SALLE 227. 11H45 > 13H15

MODÉRATION : DUBOST Thierry, Université de Caen, France

CHENILLE Vincent, Université Versailles Saint-Quentin-Paris Saclay, France
Typologie des repas dans le cinéma de long-métrage de fiction (1910-2014) : une question socio-politique

• KASPARIAN-LE FÈVRE Méliné, Université Bordeaux Montaigne, France
Food and Home in Contemporary Mexican-American Literature

• KNEALE James, University College London, Royaume-Uni
Sticky Time at the Cauliflower: drink and rural life in W. W. Jacobs’ Claybury Stories

 

13H15 > 14H30
DÉJEUNER LIBRE / OWN LUNCH ARRANGEMENTS

 
14H30 > 16H00 SESSIONS


SESSION 28. WINE STUDIES (III) - THE MANY FACES OF DIONYSUS: SWEET AND DRY, TASTY, AND DISGUSTING, EUROPEAN OR GLOBAL

AMPHI 4. 14H30 > 16H00

ORGANISATION : MAFFI Luciano, Université de Parme, Italie
MODÉRATION : GRIECO Allen J. , The Harvard University Center for the Study of Italian Renaissance Studies, Italie, États-Unis

• MAFFI Luciano, Université de Parme, Italie
Sparkling wine in Italy: dry taste or sweet taste? (19th and 20th centuries)

• BERTI Ilaria, Université Pablo de Olavide, Espagne
“I want a cotelli [sic] con huevo”: Among cocktails, Cuban patriots and the USA hegemonic power in the Americas (1860s-1898)

•MAGAGNOLI Stefano, Université de Parme, Italie
Disgusting wines: the other side of excellence. Cheap, bad, and toxic wines

 
SESSION 29. FOOD HERITAGE THROUGH THE LENS OF STAKEHOLDERS AND PUBLIC DISCOURSES

AMPHI 5. 14H30 > 16H00

ORGANISATION : AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège & SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal
MODÉRATION : HEGNES Atle Wehn, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège

• ASFORA Wanessa, Université de Coimbra, Portugal
Heritage: notes on the historicity of a concept. The contribution of the Medieval Ages

 
SESSION 30. FROM PUBLISHING YOUR FIRST PAPER, TO EDITING SPECIAL ISSUES: MEET THE FOOD & HISTORY TEAM

SALLE 218. 14H30 > 16H00

• BYATT Lucinda, Secrétaire scientifique/Production Editor
• GAUTIER Alban, Rédacteur en chef/Editor-in-Chief
• RICH Rachel, Rédactrice en chef/Editor-in-Chief

This session is designed for both early career researchers who want to know how to start publishing their work, as well as more experienced scholars who want to
move on to editing their own special issue. Whoever you are, if you are working on food and history, we want to meet you. In this session you can meet the Food and History editorial team, learn about our processes and procedures, and get answers to all your publication questions.

 

SESSION 31 (ex session 10). CHOIX ET DÉTERMINANTS ALIMENTAIRES

SALLE 219. 14H30-16H00

MODÉRATION : CAMPANINI Antonella, Université de Bologne (Italie)

• MULROONEY Hilda, Kingston University, Royaume-Uni
What do food image choices tell us about food values?

• ROMANELLI Cristina, Université de Lille, France
« Végé… quoi ? » La perception de la restauration universitaire sur les pratiques alimentaires qui privilégient les produits d’origine végétale


SESSION 31. LE SENS DU GOÛT, L’ESSENCE DU GOÛT

SALLE 219. 14H30 > 16H00

SESSION ANNULEE

 

 
SESSION 32. LA DÉCOUPE DE LA VIANDE : DU MAIGRE OU DU GRAS

SALLE 221. 14H30 > 16H00

ORGANISATION ET MODÉRATION : HORARD Marie-Pierre, Université de Tours, France & STENGEL Kilien, IEHCA, France

• COSTAMAGNO Sandrine, Université de Toulouse, France, DAUJEARD Camille, Muséum national d’Histoire naturelle, France
& VETTESE Delphine, Université de Perpignan Via Domitia, France
La graisse, un aliment indispensable dès le Paléolithique

• CRONIER Emmanuelle, Université de Picardie Jules Verne, France
Manger de la viande au front pendant la Première Guerre mondiale

•MANCINI Pierre, Université de Tours, France
Un tour d'horizon de la pratique aujourd'hui et des enjeux de la patrimonialisation

 

SESSION 33. LE GOÛT DES AUTRES, ALTÉRITÉS ALIMENTAIRES

SALLE 225. 14H30 > 16H00

MODÉRATION : PEYREBONNE Nathalie, Université Sorbonne Nouvelle, France

• COCCOPALMERI Alessandra, Chercheuse indépendante, Italie
Hemingway and friends: The American Expatriates in Paris at the table

• WIESHAMMER Rainer, Université de Salzbourg, Autriche
“Munich almost killed me”: Embracing the authentic and traditional delicacies of Bavarian cuisine at the famous Oktoberfest – and how to survive.

• BALAYRE Amélie, Université d’Artois, France
La cuisine privée de l’ambassadeur, un enjeu politique et économique au XVIe siècle

 
16H15 > 17H45 SESSIONS

 
SESSION 34. FOOD AND PRISONS IN EUROPE AND USA

AMPHI 4. 16H15 > 17H45

ORGANISATION : MESSORI Gaia, Université de Parme, Italie
MODÉRATION : MAGAGNOLI Stefano, Université de Parme, Italie

• MESSORI Gaia, Université de Parme, Italie
Human dignity and food in Italian and American prisons

• SOBLE Leslie, Chercheuse indépendante, États-Unis
Eating Behind Bars: Food (In)Justice in the United States Carceral System

• VANHOUCHE An-Sofie, Vrije Universiteit Brussel, Belgique
The symbolic role of food in prison

 
SESSION 35. FOOD HERITAGE THROUGH THE LENS OF ENVIRONMENTAL AND SOCIAL SUSTAINABILITY

AMPHI 5. 16H15 > 17H45

ORGANISATION : AMILIEN Virginie, Université Métropolitaine d’Oslo, Norvège & SOARES Carmen, Université de Coimbra, Portugal
MODÉRATION : MEDINA F. Xavier, Universitat Oberta de Catalunya, Espagne

• ARAÚJO SARAIVA DE LEMOS Maria José, Université de Coimbra, Portugal
Family food heritages: an approach in Portugal

• DIAS Paula Barata, Université de Coimbra, Portugal
Gazpacho and Bread Pudding : patrimonial challenges of the agenda for the promotion of plant-based products in human food choice

 
SESSION 36. FOOD ON STAGE: JOSEPH KESSELRING’S ARSENIC AND OLD LACE, SARAH DANIELS’ THE GUT GIRLS AND NEIL LABUTE’S FAT PIG

SALLE 218. 16H15 > 17H45

ORGANISATION : DUBOST Thierry, Université de Caen, France
MODÉRATION : MUDRY Jessica, Toronto Metropolitan University, Canada

• PFISTER Joel, Wesleyan University, États-Unis
Sweet Tasting Poison: Food Studies, American Studies, and Arsenic and Old Lace

• TORTI ALCAYAGA Agathe, Université Sorbonne Paris Nord, France
Les Gut Girls et autres scènes de boucheries : Valeurs de la viande chez Sarah Daniels

• DUBOST Thierry, Université de Caen, France
Cheetos and Pizza: Blurred Aesthetics in Fat Pig

 

SESSION 37. CHANGING FOODWAYS AFTER INTERNAL AND EXTERNAL IMMIGRATION OF AGRICULTURAL LABORS (1950-1970): TASTES, PRACTICES AND MEMORIES

SALLE 219. 16H15 > 17H45

ORGANISATION ET MODÉRATION : D’ERRICO Rita, Roma Tre University, Italie

• NARCISO Alessandra, Roma Tre University, Italie
From grandmothers and grandfathers to the foundation of new territorial communities: The food we ate in the 1950s-1970s in Italy (Agro Pontino) and Libya (Cyrenaica and Tripolitania)

• KAPKAN Maria, Ural Federal University, Russie

Wheat field in the land of nomads: Virgin Lands Campaign in Kazakhstan and changing food practices in the memories of settlers and indigenes (1950-1970)

 • SHKODROVA Albena, Université de la Ruhr, Allemagne

From Garden Cities to Industrial Canteens. Feeding the European New Towns between 1920 and 1960

 

SESSION 38. CUISINE ET ALIMENTATION DANS L’ANTIQUITÉ

SALLE 221. 16H15 > 17H45

MODÉRATION : WILKINS John, University of Exeter, Royaume-Uni

• CHADEFAUD Catherine, Chercheuse indépendante, France
La saveur des fruits dans l’Égypte ancienne : du jujubier au grenadier. De Chéops à Toutankhamon (2600 à 1327 av. J-C)

• PÉREZ LAMBÁS Fernando, Universitat de València, Espagne
La cuisine grecque à la table des esclaves : le témoignage de Glauque de Locros

 
SESSION 39. COMMUNITY OF TASTE. FOOD, MEMORY AND THE MULTICULTURAL HERITAGE OF POLISH-LITHUANIAN COMMONWEALTH

SALLE 225. 16H15 > 17H45

ORGANISATION : REBES Marcin, Jagiellonian University in Kraków, Pologne
MODÉRATION : DIAS-LEWANDOWSKA Dorota, Académie Polonaise des Sciences

• LAUŽIKAS Rimvydas, Université de Vilnius, Lituanie
Multicultural food tradition of Polish-Lithuanian Commonwealth as a brick of identity of in contemporary Lithuania

• KARNASIEWICZ Bartłomiej, Université Nicolas-Copernic, Pologne
The Commonwealth of beer? The reputation and locality of beer in the Republic of Poland-Lithuania in the second half of the 18th century

• REBES Marcin, Université Jagellon, Pologne
Ontology of taste. Food studies from the perspective of the philosophy of dialogue